Het Universiteits Orkest Maastricht werd in 1978 opgericht door enkele enthousiaste amateur-musici, medewerkers van de Universiteit Maastricht en de harpiste Phia Berghout. De eerste dirigent was Jo Juda.

Van een klein ensemble is het uitgegroeid tot een bijna voltallig symfonieorkest. Zowel in Maastricht als in de (Eu)regio heeft het orkest uitvoeringen verzorgd met een verscheidenheid aan solisten uit binnen- en buitenland en uit eigen gelederen. Daarnaast worden regelmatig bijzondere projecten ter hand genomen, onder andere met popbands en de Tuna Universitaria.

De musici zijn over het algemeen student of medewerker aan de Universiteit Maastricht of de Hogeschool Zuyd. Het is niet per se noodzakelijk om aan deze instellingen verbonden te zijn om lid te kunnen worden van het orkest.

De muziek die gespeeld wordt, is symfonische muziek van barok (Bach, Händel) tot redelijk modern (Borodin en Stravinsky) en geschikt voor amateurorkest. Per jaar worden er tenminste twee uitvoeringen gegeven, gewoonlijk in januari en begin juni.

De afgelopen jaren hebben er een aantal internationale samenwerkingsprojecten plaats gevonden met de Universiteitsorkesten van Mannheim en Aken. Het orkest (sinds 2005 onder leiding van Raymond Spons) heeft net als de universiteit, een steeds internationaler karakter gekregen: ruim een derde van de musici komt uit het buitenland. Tijdens de repetities wordt dan ook afwisselend Nederlands, Engels, Duits of Limburgs gesproken.

umorkest 5